Rubriky
Kurzy Vůdcovský lesní kurz

Vůdcovský lesní kurz Velká Morava – Jiří Ježek

Vůdcovský kurz Velká Morava, je jeden z nejstarších kurzů v České republice. Jak již název kurzu napovídá, je motivován na téma Velké Moravy. Skládá se ze 3 víkendovek a letní části.

První, dubnová víkendovka byla spíše putovního rázu. V pátek jsme měli sraz na vlakovém nádraží v Podivíně, kde jsme byli tradičně uvítání solí a chlebem. Následně jsme došli do „velkomoravské krčmy“, kde jsme se seznamovali s ostatními účastníky a vedoucími kurzu. Další den jsme se vydali na cestu, po které jsme poznávali velkomoravské učence a krásy Pálavy, u toho jsme plnili různé úkoly. Naše pouť skončila v Mikulově, kde jsme byli slavnostně přijati na kurz a dostali něco jako skautskou stezku-Velkomoravský index.

Následovala letní část, která měla celkem 12 dní kromě nás VLKů s námi byli i ČLKové, takže nás bylo dohromady kolem 40 účastníků. Tábořili jsme poblíž Nové vsi u Oslavan. Tábořiště bylo velké a ze dvou stran ohraničené řekou Oslavou. Jediné co se mi na něm nelíbilo, byla jeho velká frekventovanost. Program byl hodně zaměřený na atmosféru Velké Moravy, a byl spíše klidnějšího rázu. Překvapivě tam bylo méně přednášek, než jsem čekal. Většinou byli 2x denně volitelné programy, kde si každý mohl vybrat jednu z aktivit. Dále bych vyzdvihl ranní rozcvičky, které byli fakt skvěle zpracované a pokaždé na jiné téma. Na letní části jsme velmi často pracovali v „oddílových radách“ složených z čekatelů a vůdců. Další zajímavostí je, že nám byli hned po příjezdu „zabaveny“ mobily a hodinky, abychom nemuseli řešit čas, což ze začátku nebylo moc příjemné, ale nakonec jsme si všichni zvykli a byli za to rádi.

Druhá víkendovka se nesla ve znamení zkoušek, které se konaly ve Vracově, opět na jižní Moravě. Zkoušeni jsme byli celou sobotu, část byla písemných a část ústních. Naštěstí byli zkoušky prokládány zábavnými FITkami. Večer pro nás byla připravená skvělá detektivní hra, kde jsme vyšetřovali vraždu vysoce postaveného politika. V neděli jsme využili toho, že tam s námi byl bratr Jestřáb, který nám vypravoval o historii skautingu, hlavně o tom jak to probíhalo, když ho komunisté chtěli zakázat. Na tohle téma jsme měli také motivovanou poslední hru víkendu.

Třetí a také poslední víkendovka se odehrávala v Modré u Uherského Hradiště, které byla opět společně s čekately. Hlavní náplní byla obhajoba absolventské práce. Poté co bylo obhajování ukončené jsme vyrazili do místního skanzenu a do Velehradu. Večer nás čekal už pouze slavnostní obřad s předáním dekretů, odznaků a šátků , který se uskutečnil v místní kapličce.

Celkově bych kurz doporučil všem, kteří nehledají kurzy, kde by si sáhly až na dno, ale spíše pohodové kurzy, navíc tím, že je velká část programu spojená s čekateli poznáte opravdu velké množství nových lidí. Instruktoři byli dobře sehraní a vše fungovalo tak jak mělo po všech stránkách. Z kurzu si odvážím kromě sešitu plného poznámek také nové zkušenosti, zážitky a přátelství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

four × 4 =