Rubriky
kurzy Vzdělávací akce

Víkendový vůdcovský kurz Fortis 2022 – Anička

V letošní roce jsem se zúčastnila víkendového kurzu Fortis. V rámci kurzu mě čekaly (z koronavirových důvodů) dva hybridní a jeden prezenční víkend. Hybridní víkendy probíhaly v onlinu v pátek a v neděli, zato sobotu jsme se s ostatními účastníky Fortisu potkali prezenčně v centru Brna. Poslední přednáškový týden proběhl celý prezenčně na Kaprálově mlýně. A dubnový víkend už nás čekaly jen zkoušky (na Skautském moraváku). V rámci Fortisu jsem načerpala spoustu znalostí i inspirace do
dalších skautských let. Lektoři pro nás měli velmi informačně nabité programy, domácí úkoly a další aktivity. Seznámila jsem se se spoustou budoucích vůdců a vůdkyň z Jihomoravského kraje a doplnila si složku s certifikáty o vůdcovský dekret. Pokud nemáte čas na kurzy s letním během a jste z Jihomoravského kraje, Fortis je ten pravý kurz pro Vás.

Rubriky
Kurzy

Kurz Instruktor lezení

Na podzim roku 2021 jsme se konečně, i přes zhoršující se situaci ohledně koronaviru, mohli zúčastnit kurzu Instruktor lezení na umělé stěně v Brně na stěně Duro Singing Rock. Kurz probíhal dva víkendy, za které jsme se stihli zdokonalit jak v technice a stylu lezení, tak i v jištění a v nácviku slaňování. Kurz jsme 28.11 úspěšně zakončili písemnou a praktickou zkouškou, a získali tak dvě osvědčení instruktora. Jelikož jsme v našem oddíle prvními instruktory lezení, už se nemůžeme dočkat, až pro celý oddíl připravíme trénink nebo závody v lezení, a ukážeme dětem něco nového, co nás vedoucí už delší dobu moc baví.

Klá a Květák, 5.OVS

Rubriky
Vzdělávací akce

Poradní skála 2019

Poradní skála je víkend, kde se potkávají vedoucí vlčat, světlušek a benjamínků, a předávají se vlastní zkušenosti a  navzájem se inspirují. Poradní skála proběhla 11. – 13. října na základní škole v Novém Městě nad Metují. Tuto akci tradičně spolupořádá Odbor vlčat a světlušek, a proto při přednáškách není problém narazit a diskutovat se samotnými autory stezek, vlčků atd. 

Před víkendem jsme měli možnost si vybrat přednášky, které nás zajímají. Šel jsem díky tomu na program o vytváření výprav pro vlčata a světlušky, přednášku o výchovných nástrojích, nebo workshop o rytmice. Důležitou částí víkendu byla společná diskuze nad chystanou změnou idey vlčat a světlušek. V neposlední řadě, jsme se zúčastnili programu, kde nám názorně předváděli jak pracovat se stezkami, a jak se dají využít. Díky tomu se mohu inspirovat, a některé hry co jsem si vyzkoušel použít i u nás v oddíle.

Rubriky
Čekatelský lesní kurz Kurzy

Čekatelský lesní kurz Trinity 2019 – NatyT

Po absolvování zkoušky se mi docela změnil pohled na svět. Uvědomila jsem si, že člověk nemusí mít žádné zvláštní schopnosti, aby se z něho stal hrdina. Stačí si všímat věcí kolem sebe a využít každé příležitosti, která se naskytne.

Prvního víkendu jsem se bohužel účastnit nemohla, o to víc jsem si užila desetidenní letní část. Instruktoři si nekladli za cíl, zahltit nás informacemi na zdlouhavých přednáškách, ale umožnili nám hledat si vlastní cestu a prosadit ji. Mimo kompetenčních programů jsme se mohli dobrovolně účastnit seberozvojových aktivit. Tímto jsme se zdokonalovali nejen ve skautském, ale i osobním životě. Společně jsme diskutovali o současných globálních problémech, o víře nebo třeba o životním poslání každého z nás.

Na posledním víkendu probíhaly zkoušky a potom už zbytek programu byl čistě na nás. Někdo uspořádal noční bojovku, někdo vedl taneční večer, jiní zase zpívali u kytary. Zkrátka každý si na kurzu našel to své.

Rubriky
Kurzy Zdravotník zotavovacích akcí

Zdravotník zotavovacích akcí ČČK Brno

Zdravotník zotavovacích akcí Spolu s dalšími členy našeho oddílu jsem se v říjnu letošního roku zúčastnila kurzu Zdravotník zotavovacích akcí-intenzivní, který se konal pod záštitou Červeného kříže. Kurz opravdu intenzivní, protože se vše včetně testu odehraje během čtyř dnů (čtvrtek-neděle).Kurz stál 2400 kč a celý proběhl v Brně. Ve čtvrtek, pátek a sobotu jsme měli přednášky od cca 8 hodin do cca 6. Neděle byla jen asi do 2 hodin odpoledne. Moje celkové pocity z kurzu jsou spíše negativní. Velmi málo zde bylo praktických věcí, navíc se objevoval i nepříjemně povýšený přístup přednášejících. Další věc je, že kromě nás tvořily kolektiv samé postarší učitelky, což by také nemuselo každému sedět. Jako pozitiva beru to, že je kurz takto krátký a nebyla žádná praktická zkouška. A také to, že i bez předchozího upozornění vyšli vstříc mým vegetariánským nárokům na stravu. Shrnula bych to tak, že pokud máte málo času a stres z praktické zkoušky, je to kurz pro Vás.

Anička

V termínu od 17 do 20.10.2019 jsem v Brně u Červeného kříže absolvoval intenzivní kurz Zdravotníka zotavovacích akcí. Na kurzu jsem si společně s ostatními účastníky prošly základy první pomoci, včetně technik transportu nemocného, přes péči o nemocné a zopakovali si pravidla hygieny a něco z epidemiologie. Bylo nám promítáno několik videí, na kterých jsme viděli různé druhy dopravních nehod a aji jak vypadá například otevřená zlomenina či jiná vážnější poranění. Každý jsme měli možnost zkusit si stabilizovanou polohu včetně pravidel resuscitace, tak základní postup pro jednání v případě že se stane nějaký úraz. Na konci kurzu nás čekal písemný test k prověření našich znalostí. Kurz mi dal další zkušenosti do života a naučil jsem se spoustu nových věcí.

Kačer

S dvěma dalšími členy oddílu jsme ve čtyřech dnech absolvovali kurz zdravotníka zotavovacích akcí. Kurz obsahoval jak přednášky z oblasti první pomoci, tak přednášky týkající se hygieny a předpisů. Kromě přednášek a prezentací jsme si mohli vyzkoušet i několik praktických částí první pomoci, ale jednalo se pouze o různé stabilizační polohy, resuscitaci apod., simulace krizové situace nebo  záchrany tonoucího (jako jsme byli zvyklí z jiných skautských kurzů a soutěží) bohužel součástí kurzu nebyla. Poslední den kurzu jsme si napsali písemný test, který se týkal pouze první pomoci a na základě jeho výsledků nám byly přiděleny průkazy ZZA. Celkově kurz hodnotím spíše pozitivně, hlavně obsahově, protože jsem si osvěžila své zdravotnické vědomosti a dozvěděla se i něco nového, na druhou stranu mi u některých přednášejících občas chyběla profesionalita, slušnost a kultivovanost, kterou jsem od kurzu pořádaného ČČK očekávala.

Mája

Rubriky
Čekatelský lesní kurz Kurzy

Čekatelský lesní kurz ODYSSEA 2018 – Loki

Čekatelský lesní kurz Odyssea mě zaujal hned na začátku. Pro přihlášení totiž nestačilo vyplnit dotazník, ale měli jsme si vymyslet nějakou osobní výzvu a splnit ji. Už to mi bylo zárukou, že tam nejspíš poznám zajímavé lidi.

1. prodloužený víkend se odehrával v jižních Čechách a od začátku do konce byl nabušený hrami v tématu i mimo, přednáškami, seznamováním a zpíváním do rána. Byli jsme tam 4 dny a odjížděli jsme sice naprosto vyčerpaní, za to ale nadšení a namotivovaní. 2. Víkend byl zase ve středních Čechách a rozhodně nás nezklamal. Utekl rychlostí blesku a my už jsme se jenom mohli těšit na letní běh.

Ten byl pro změnu v severních Čechách a trval 10 dnů. 10 dnů ve kterých jsem se ani chvilku nenudila. Přednáška střídala přednášku, proložené většími i menšími hrami, při kterých jsme se mohli dost vyřádit a lépe poznat, zkusit si pořádnou práci v týmu i ukázat co v nás je jako v jednotlivcích. Celý kurz spojovala pohoda. Ať už pohodová atmosféra, pohodoví instruktoři, nebo pohodové večery s kytarou. Neříkám, že to chvilkama nebylo náročné, sáhla jsem si i na dno, ale hodně mě to posunulo a můžu Odysseu vřele doporučit každému, kdo chce kurz pořádně zážitkový a zároveň se toho hodně naučit.

Rubriky
Kurzy Vůdcovský lesní kurz

Vůdcovský lesní kurz Gemini 2018 – Michal

Kurz byl rozdělen na 3 části, prví víkend jsme společně strávili v Pardubicích na skautské základě Vinice kde jsme se všichni seznámili a dozvěděli se veškeré informace pro úspěšné absolvování kurzu a samozřejmě si užili spoustu společné zábavy. S hlavou plnou informací o podmínkách a úkolech potřených k absolvování jsme odjeli domů.

Na další části jsme 5 dní trávili čas na Kaprálově mlýně v Ochozu u Brna,kde nás už čekala spousta nabytého programu, přednášky, hry, povídání o historii mlýna a hlavně zadání úkolu kde naším úkolem bylo připravit víkendový program pro děti ze sociálně odloučené lokality, tzn. pro romy z okolí Husova náměstí. Tam byl ten okamžik kdy jsme celou akci museli podrobně naplánovat a poté s tím seznámit instruktory a Polluxe. Na celém kurzu jsme byli i s Polluxy,to byli skauti kteří absolvovali instruktorký kurz.

No a potom už nadešel ten víkend,který byl pouze náš bez zasáhnutí instruktorů, víkend kdy jsme měli nestarost romské děti. V sobotu jsme pro ně měli připravený dětský den v parku se spoustou stanovišť. V neděli jsme pak s nimi navštívili zábavné centrum Tehcmanii v Plzni, kde jsme každý z nás měli nestarost 1-2 děti se kterými jsme trávili celý ten den. V pondělí jsme s dětmi olympijské hry u rybníku Kameňák ve kterém jsme se pak i vykoupali a hráli například kohoutí zápasy. Celého víkendu jsem se bál, ale strach rychle opadl protože ty děcka byli naprosto úžasní a byli vděční že se jim někdo věnoval. Z Plzně jsme odjeli na Orlovskou hájovnu na které jsme byli dalších 14 dní. Zažili jsme hodně zajímavých přednášek a aktivit,ale taky hodně zážitků. Jeden z největších zážitku pro mě byl že večer před zkouškami jsme společně strávili a přespali na místě kde byl před 100 lety první skautský tábor v České Republice. Většina z nás úspěšně kurz udělala.

Tento kurz je hodně o osobním přístupu a odvětvích ve kterých se chcete vzdělávat. Máte možnost si například sami vybrat oblasti v rámci volitelných bloků.

Závěrečný večer proběhl slavnostní oheň kde nám předali dekrety mohli jste se rozhodnout zda chcete činovnický slib skládat na kurzu nebo až ve svém oddíle a hlavně komu z instruktorů nebo z polluxů ho budete skládat.

Kurz jsem si neskutečně užil a chtěl bych doporučit všem co se rozhodují který kurz si vybrat.

Rubriky
Kurzy Vůdcovský lesní kurz

Vůdcovský lesní kurz Gemini 2018 – Dron

Tento lesní kurz jsem si moc užil, seznámil jsem se s mnoha výbornými instriktory a dalšími vůdci ruzných oddílů z celé České republiky.
Jako nejvíc přidanou hodnotu vidím v tom, že má kiaždý svůj vlastní individuální vzdělávací plán, a tak se může zdokonalovat ve věcech, které přesně on sám potřebuje.
Na gemini budou dlouho vzpomínat, protože jsem si zde našel mnoho nových přítel a hlavně jsem si odnesl velmi důležité znalosti, zkušenosti a tipy jak vést oddíl.
Gemini Casor může vřele doporučit, jedná se o VELMI úžasnou vůdcovskou lesní školu.
Jsem rád, že jsem mohl být její součástí.

Rubriky
Zážitkové akce

Poradní skála 2017

Víkend plný inspirace, zážitků a informací pro všechny vedoucí světlušek, vlčat a benjamínků se letos uskutečnil 13. – 15. 10. v Praze. Poradní skálu tradičně pořádá Odbor světlušek a vlčat, což zaručilo sadu přínosných přednášek, např. se samotnými tvůrci stezek, vlčků, metodik. Tentokrát akce proběhla za spolupráce Skautského institutu na Staromáku, kde se samotné přednášky odehrávali. Skautský institut využívá nádherných historických prostor a během roku pořádá řadu opravdu zajímavých a „cool“ akcí (např. debaty s Kazmou, youtuberem Kovym, šéfredaktorem Respektu – Erikem Taberim…) a na samotné Poradní skále připravili řadu úžasných přednášek v oblasti svobody, demokracie, kritického myšlení a osobního rozvoje.

Pokud potřebuješ inspiraci při zavádění stezek, nebo se ti je nedaří v oddíle pořádně rozjet, přípravě nástupců vedení, nebo jen inspiro netradičních aktivit na schůzku, které nebudou jen bezduchá výplň času, rozhodně na Poradní skálu jeď! Akce se koná každý rok, je o ni velký zájem a kapacita bývá naplněna během prvního dne, takže nezahálej při registraci!

Letos se do Prahy vydalo celkem 7 činovníků z Vyškovského střediska a každý z nich ještě vypíchne nejlepší zážitek:

Jéňa Osolsobě – Několik programů mě zaujalo víc, například přednáška o rytmických cvičení, nebo o využívání zálesáctví ve skautingu. Krásná byla večerní procházka po Praze s výkladem o životě a tvorbě Foglara. V neděli mě zaujala přednáška o skautingu ředitele skautského institutu Šípka.

Pudlík – Moc se mi líbily zajímavé přednášky ze světa vedení světlušek a vlčat, které mně, jako „nováčkovi“, pomohly více se vžít do kůže našich malých dětí. Dozvěděla jsem se i jak lépe světlušky a vlčata vést a jak řešit všelijaké problémy a překážky. Celý víkend plynul v příjemném duchu. Super pocit z akce mi završilo seznámení se s novými přáteli a vynikající jídlo od Kuchařek bez domova podávané v SI.

Evča Schmiedová –Nejvíce obohacující pro mě byly přednášky věnované práci s těmi nejmladšími – benjamínky. Kromě samotných metodických připomínek jsme se společně snažili nahlédnout do myslí těchto mladých členů oddílu a pochopit jejich chování a jednání. Noční procházka Prahou po stopách Jaroslava Foglara měla svoje kouzlo.

Honza Šebesta – Nejlepší zážitek byl, když jsme v průběhu programu Po stopách Jaroslava Foglara „ztratili stopu“, tedy jsme se omylem odtrhli od hlavní skupiny. Nicméně jsme si alespoň prohlédli část Prahy, včetně hradu. Co se týče přednášek, byly všechny skvělý a snad ze všech jsem si něco odnesl 🙂 …jo a taky nezapomenu na to, jak naše skupina při večerní hře našla uprostřed pražských ulic Drona, který se ztratil své skupině! ROFL

Michal Zorek – Určitě krásné prostředí skautského institutu, kde se vše odehrávalo. Když pominu všechny přednášky, které byli ve všech směrech přínosné a inspirativní, tak asi nejlepší zážitek byl při večerní aktivitě Po stopách J. Foglara, při které jsme tak nějak ztratili skupinku a udělali si tak vlastní procházku k Pražskému hradu a po nádherné noční Praze.

Dron – Určitě obrovský zážitek, co se týče přednášek, ze kterých jsem si mnoho odnes, tak lidí a her a celkově nabitého programu. Určitě nezapomenu, jak jsem se odtrhl od své skupinky při první hře a bezradně ztracen v ulicích Prahy mě našel Honza se svou skupinkou 😀 Dále skvělýzážitekbyl naše vlastní pátrání po stopách J. Foglara (kdy jsme se jaksi ztratili) a následná návštěva domova našeho prezidenta Zemana. Prostory Skautského institu jsou úžasné, hlavně tím, že je to volně přístupné a kdykoli budu v Praze, tak se rád přijdu podívat.

Ježek – Nejvíc k užitku mi byla debata s jednou z autorek stezek – Máňou. Obrovským zážitkem byla návštěva Skautského institutu! Handmade dřevěné lavky a podsadový stan v baráku! Určitě se při další návštěvě Prahy zastavím na kafe.

 

Rubriky
Vzdělávací akce

Miquik 2017

Miquik jsme si letos znovu moc užily! Letošní ročník se povedl jak v tématech přednášek tak i v tanečním večeru, který předčil naše očekávání. Myslím že přednášky nám daly hodně věcí k přemýšlení a večer byl zase perfektní na odreagování a potkání starých kamarádů. Doporučila bych tento víkend asi každému, všichni si tam pro sebe něco najdou. A je fajn, že na sobě pořád pracují a vylepšují a jsou pořád nové programy jako třeba nedělní férová snídaně nebo filmový večer. Miquik se za těch 20 let od vzniku vyvinul v akci kterou navštěvuje přes 1200 roveru a Rangers a rozhodně si to zaslouží!

MiQuik je úplně skvělá akce, kde se můžeme strašně moc věci dozvědět a naučit a ještě si to naprosto užít. Podle mě to bylo naprosto super a určitě bych si to zopakovala. Jak přednášky tak ples byla bomba. A ještě jsem tam byla s naprosto skvělou skupinou lidí, takže body navíc😁

Na Miquik jsem jela podruhé a vůbec bych nečekala, že to může být ještě lepší než před tím. Stojí za tím kus práce a jsem vděčná, že někdo takové akce připravuje. Každý se tam může seberozvíjet a dozvědět se spoustu nových věcí, které ho posunou nejen ve skautském životě. Hlavně jsme si to tam náramně užily. Taneční ples byl skvělý. Určitě doporučuji každému.

A to je od nás všechno ☺️ Miki, Mája, Loki, Zuzka a Hanča